Veelgestelde vragen

Mag ik mijn huis ruilen?

Korte en simpele antwoord: Ja! Het is toegestaan om je huis te ruilen als je een geldig huurcontract hebt, een goede reden en goedkeuring van je verhuurder, tenzij anders overeengekomen. Voor goedkeuring van de ruil, moet deze ook plaatsvinden zonder noemenswaardige overlast voor de verhuurder. Dit betekent dat de nieuwe huurder netjes moet zijn en in de financiële positie moet zijn om de huur te kunnen betalen.

Moet ik mijn verhuurder om toestemming vragen voordat ik een advertentie plaats?

Je hoeft je verhuurder niet om toestemming te vragen voor het plaatsen van een advertentie.

Wat is woningruil?

Bij woningruil wisselen twee huurders met elkaar van woning. Het gaat daarbij altijd om zelfstandige woningen.

Wat zijn de voordelen van woningruil?

Met woningruil kunt u sneller een andere woning vinden, zonder dat u over een lange inschrijftijd hoeft te beschikken. Wel moet de woning passend zijn. Dat wil zeggen: de juiste huishoudgrootte en inkomenscategorie.

Wat gebeurt er met mijn meettijd (inschrijftijd of woonduur) als ik van woning ga ruilen?

Meestal houdt u uw meettijd als u van woning ruilt.

U heeft een woningruil kandidaat gevonden. Hoe nu verder?

Dan is het belangrijk dat u en uw woningruil kandidaat eerst elkaars woning van binnen bekijken. Zo bepaalt u of de woning geschikt voor u is. Ook bent u dan goed op de hoogte van de staat en het onderhoud van de woning. Zijn de woningen voor u beiden geschikt? Neem dan contact op met uw verhuurder. Voor een woningruil heeft u namelijk altijd schriftelijk toestemming nodig van de verhuurder. Dat kan een wooncorporatie of een particuliere verhuurder zijn.

Wat is passend toewijzen?

Woningcorporaties moeten zich bij het toewijzen van woningen houden aan een aantal regels. Passend toewijzen houdt in dat de woningen die woningcorporaties toewijzen aan huurders, moeten passen bij hun inkomen en huishouden. Zo moet bijvoorbeeld worden voorkomen dat mensen met een laag inkomen terechtkomen in een te dure woning.

Welke maximale huur- en inkomensgrenzen gelden voor toewijzing van een sociale huurwoning?

Woningcorporaties moeten jaarlijks ten minste 90% van de vrijkomende sociale huurwoningen (met een huurprijs tot €752,33 - prijspeil) toewijzen aan hun doelgroepen. De belangrijkste doelgroep van woningcorporaties zijn huishoudens met een inkomen tot €40.024 (prijspeil 2021). De woningcorporatie moet jaarlijks ten minste 80% van de vrijkomende sociale huurwoningen aan die groep toewijzen. Dit is in elk geval zo tot 1 januari 2022. Daarnaast mogen corporaties tot 1 januari 2022 10% van de vrijkomende woningen toewijzen aan huishoudens met een inkomen tussen €40.024 en €44.655 (prijspeil 2021). Deze 10% kan echter ook worden toegewezen aan huishoudens met een inkomen onder de €40.024 (prijspeil 2021). De overige, maximaal 10% van de vrijkomende woningen, mogen woningcorporaties vrij toewijzen, ook aan huishoudens met een inkomen boven €44.655 (prijspeil 2021).

Hoe werkt woningruil als wij van verschillende verhuurders huren?

Het maakt niet uit of u van dezelfde verhuurder of van verschillende verhuurders huurt. Belangrijk is dat u allebei toestemming krijgt van uw eigen verhuurder voor de woningruil. Geeft een van de verhuurders geen toestemming? Dan moet zijn huurder naar de rechter voor het verzoek tot indeplaatsstelling. Neem voor advies contact op met "Het Juridisch Loket".

Wie is HomeSwap?

De woningmarkt zit op slot en dat geldt ook voor de sociale- en vrije huursector. Mensen blijven noodgedwongen langer wonen in huizen die niet bij ze passen en het aantal mensen dat een sociale- vrijesector huurwoning zoekt, groeit. De oplossing: woningruil! Homeswap zorgt met het platform ervoor dat woningzoekenden die op elkaars woning wachten met elkaar in contact komen. 

Is HomeSwap ook interessant voor een woningcorporatie?

Kort antwoord: JA! Homeswap biedt de oplossing waarmee corporaties woningruil zorgeloos kunnen aanbieden aan de huurders. Neem direct contact met ons op voor de mogelijkheden. 

Ontvang al ons woningruilnieuws direct in je inbox